Ten no Uchi

Ezt a formagyakorlatot kétféleképpen végezhetjük: magas testtartásban lassan közelítünk az ellenfél felé, vagy mély testtartásban gyorsan rontunk az ellenfélre.

  1. A kata eleje ugyanaz, mint Mae-ban a nukitsukével bezárólag.

  2. Bal lábbal nagyot lépünk előre, a jobb láb elé, és nagy kirioroshit vágunk. A jobb térd a vágás végével egy időben érinti a talajt.

  3. Yoko chiburui következik erős hara használattal. A tsukát kissé elfordítja a bal kéz, majd jobb kézzel oldalra és előre lökjük. A kissaki ne lendüljön túl a jobb kéz helyzetén.

  4. Noto közben a bal lábat a hüvelybe csúszó karddal szinkronban visszahúzzuk a jobb láb felé. A kardot egyenesen magunk felé kell visszahozni. A mellkas előre néz.

  5. Mielőtt még a kard teljesen visszacsúszna a hüvelybe, emelkedjünk föl, és húzzuk a bal lábunkat hátra és balra a jobb lábunktól.

  6. A kardot tartsuk párhuzamosan a talajjal (ne engedjük le a markolatot) miközben kihúzzuk, majd egy erőteljes lefelé söprő mozdulattal hárítsunk a testünk előtt. Az időzítés a következő: 1) húzzuk ki a kardot, majd 2) hárítsunk. A hárítás vonala a sayától indul, a test előtt folytatódik, és a jobb láb előtt ér véget, egyenes vonalban. A hárítás előre irányul, nem oldalra. A kardnak a jobb lábtól kissé jobbra, a talajhoz közel kell megállnia. A felsőtest 45 fokos szögben áll balra, a bal kéz erőteljes saya bikivel segíti a hárítást, a jobb térd a jobb láb fölé hajlik, erős lelki nyomást (szeme) fejt ki az ellenfél felé. A jobb térd, a csípő és a kard egy időben mozog. A hátsó (bal) láb, az első (jobb) láb és a kard egy vonalba kell, hogy essenek.

  7. Gyorsan fordítsuk előre a harát, ezzel a mozdulattal vigyük előre a bal csípőnket, a bal térdünket pedig a jobb lábhoz közel. A testünket vigyük a kard alá. Ez utóbbi mozdulat során a jobb kéz nagy köríves furikaburival viszi a kardot a fej bal oldala körül.

  8. Vágjunk nagy kirioroshit.

  9. O chiburui.

  10. Noto.

This content has been restricted to logged in users only. Please login to view this content.

This content has been restricted to logged in users only. Please login to view this content.

This content has been restricted to logged in users only. Please login to view this content.