Mi az Iaidō és honnan ered?​

i·ai·do [ijajdo:] fn. {japán, összetett szó} iai: különféle ellentétes helyzetek*; do: szellemi út (a japán filozófiában); 1az ~: a katana (japán kard) különféle testtartásokban és helyzetekben alkalmazható módszere; 2 az ~: a test és a szellem együttes fejlesztése kata (formagyakorlatok) útján**.

*A Japán i-ai szó két részből tevődik össze, i: ülő helyzet, ai: találkozni az ellenféllel. Azonban ezt a szót a XVI. században a japán vívók általánosították más hasonló -álló, sétáló, páncélban ülő stb. helyzetre, mint gyűjtőnevet.

**Vannak olyan Iaidō iskolák is, ahol a képzeletbeli ellenféllel történő gyakorláson kívül, páros gyakorlatokat is tanulnak, melyet fakarddal sajátítanak el (kumitachi).

* Hogyan történik az Iaido gyakorlása?

Minden Iaido gyakorlás reishikivel, reihoval (üdvözlési ceremónia) kezdődik, és azzal fejeződik be. A reishikinek több része van, a helynek, a tanárnak, a kardnak külön üdvözlési formái vannak, továbbá mokusoval is párosul, ez utóbbi a Zen Buddhizmus gyakorlásból (Zazen) átvett, csendben történő ülést jelent. Minden reishikinek szigorúan megszabott mozgásrendszere van. Az Iaido gyakorlási módszere legnagyobb részt formagyakorlatokból (katákból) áll, amelyet soha véget nem érő számban ismétel a gyakorló! Ez elképzelt helyzetekben, elképzelt ellenfelekkel történik. Iskolától függően 40-50 ilyen helyzetet is meg kell tanulnia az Iaidot gyakorlónak. Vannak iskolák, ahol páros gyakorlatok is részét képezik a tanításnak -bokutoval, bokkennel (fakarddal) kumitachi.

* Veszélyes-e az Iaidot gyakorolni?

Kezdőkre nézve semmi veszélyes nincs benne, hiszen fakarddal gyakorolnak. Azonban ha valaki eljut odáig, hogy igazi vagy gyakorló kardot (katana vagy iaito) használ, és figyelme nem megfelelő, könnyen megvághatja, vagy megszúrhatja magát, nem veszélytelen a gyakorlása.

* Hány évesen lehet elkezdeni?

Nincs meghatározva, hogy mikor lehet elkezdeni Iaidozni. A régi Japánban, az Edo kor előtt, már fiatalon 8 – 9 évesen elkezdték a kard tanulmányozását, a mai modern időkben azonban ez már megváltozott, és inkább a 18 és 70 év közötti, felnőtt élettapasztalattal rendelkezőknek javasolt. Ennek oka elsősorban a gyakorlatok komoly megértése, mélysége. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy egy fegyver használatát kell megtanulni, ami nem gyerekeknek és tizenéveseknek való.

* Mit kell tennem, ha Iaidozni szeretnék?

El kell menned a Magyar Kendo Szövetség azon klubjába, amely Iaidoval is foglalkozik. (Lásd. honlapunk listáját). Melegítő, póló tökéletesen megfelel, tornacipő nem kell, és természetesen a klub kölcsönöz fakardot, amíg be nem szerzed a sajátodat.

* Létezik több fajta Iaido is?

Nem, Iaidō csak egyfajta van, ez többek között a különböző Iaido iskolák (ryuha) gyűjtőnevét is jelenti! Magyarán, nem lehet úgy hiteles Iaidot tanulni, hogy nem tudja a gyakorló melyik iskolát képviseli azon belül!

* Milyen szintek vannak az Iaidoban?

Az Összjapán Kendo Szövetség (Zen Nihon Kendo Renmei) nemrégiben “csökkentette le” az elérhető fokozatok számát 10 danról 8 danra. Minden fokozatnak megvannak az elvárásai, illetve a kivárási ideje. A kivárási idő, az előző sikeresen letett fokozat számának éveit jelenti, tehát a 2. dantól számított kivárási idő 3. danra 2 év. 8. danra 28 év az “aktív kivárási idő” abban az esetben ha minden vizsgája sikeres a gyakorlónak! Vannak esetek, amikor valaki 20-szor, 30-szor próbálja meg a 7. vagy 8. danos vizsgát, mire sikerül letennie. Ez persze azt mutatja, hogy ezzel a “csökkentéssel” a vizsgák szigorúbbakká váltak! A danok előtt vannak úgynevezett “kyu” tanuló fokozatok is.

*Miért nincsen övszín az Iaidoban?

Az Iaido gondolkodásmódja, mint a Kendóban is, nagyon egyszerű, így azt vallja, hogy egy vívón meglátszik, hogy milyen szinten van, és ehhez nem kell küllembeli megkülönböztetés, amely sokszor csalóka lehet.

* Nők is gyakorolhatják az Iaidot?

Igen, és nagyon tehetségeseknek bizonyulnak, mivel az Iaidoban nem a fizikai erő számít.

* Miért tartozik egy Kendos szervezethez az Iaido?

A válasz nagyon egyszerű, és természetesen Japánba vezethető vissza. A kendo és az Iaido eredetileg a kenjutsu (japán vívás) egyik gyakorlási módja volt. Régen a szamurájok mind a kettővel foglalkoztak. A XX. század elején a Japán szempontjából fontosnak tartott harcművészeteket (Judo/Kyudo/Kendo) a Dai Nihon Butokukai szervezet tartotta össze, és ezen belül az Iaido a kendo egyik részét képezte, mint gyakorlási módszer. A II. Világháború után a Kendot gyakorlók számára megalakult szervezet az Összjapán Kendo Szövetség (Zen Nihon Kendo Renmei), melynek a hagyományokat megőrizve része az Iaido is.

* Akkor is Iaidozhatok, ha balkezes vagyok?

Igen, de a kard tartása és viselete kötött, és a kardfogatás jobb kezes emberhez lett kialakítva, a kard viselése is jobb kezes emberekhez igazodik. Ennek voltak praktikus okai, pl. a közlekedésben, hiszen ha egymás mellett elment két szamuráj, és összeütötték a kardtokjukat (saya) az nagy illetlenségnek, modortalanságnak számított, és a legtöbb esetben párbajjal végződött.

Forrás: www.iaido.hu