Uki gumo
 1. Álljunk szembe a shomennel, majd forduljunk balra 90 fokkal, és üljünk le tatehizába.

 2. Amikor az ellenfél átnyúl, hogy megragadja a kardunk markolatát, fogjuk meg a markolatot bal kézzel, és húzzuk el az ellenféltől úgy, hogy a bal lábunkat hátra, a testünk mögé visszük, és fölállunk. Ne feledjük, hogy az ellenfél nem a shomen felől jön, hanem jobbra 45 fokos szögből.

 3. Mindkét lábunkat tartsuk rugalmasan. Bal kézzel húzzuk erősen balra és lefelé a kardot, hogy minél távolabb tartsuk az ellenféltől. A jobb térdünk és a felsőtestünk az ellenfél felé hajlik, ezzel erős lelki nyomást (seme) fejezünk ki. A jobb kezünk határozottan támaszkodik a jobb combunk felső részére. A markolat enyhén lefelé néz.

 4. Bal lábbal lépjünk keresztbe a jobb lábunk elé: a csípőnket és a bal lábunkat vigyük balra előre. A bal sarok mozgásának végpontja a jobb lábfej előtt, attól jobbra legyen.

 5. Ezzel egy időben írjunk le egy kört a karddal fölfelé a mellkasunk előtt, majd keményen nyomjuk le a markolatot az övünk magasságába, jobbra.

 6. A köztünk és az ellenfél közt álló személyt lökjük el erősen, miközben kihúzzuk a kardot. Nukitsuke közben a testünkkel nagy kört írunk le balra, és mélyebbre visszük a súlypontunkat, ahogy a naname helyzetű karddal erős vágást mérünk az ellenfél nyaka és válla közötti részre. Folyamatosan, megállás nélkül végezzük ezt a köríves mozgást. A kard közel párhuzamos a talajjal.

 7. A vágással egyidejűleg fordítsuk meg a bal lábunkat, és süllyedjünk le, lökjük a jobb sípcsontunkat a bal Achilles inunk felé, hogy szilárdan megtámaszkodjunk. A jobb csípőnket lökjük az ellenfél felé, ne feledjük, hogy a vágást a derék energiája végzi, nem a kéz! Maradjunk lent, és csavarjuk el a bal csípőnket.

 8. A vágás naname helyzetű, a jobb tomporunk az ellenfél felé néz, a bal lábunk az ellenfélre mutat, és a kard csaknem lapos.

 9. Egyenesítsük ki a bal lábunkat, tegyük a bal kezünket a kard fokának közepére, és két kézzel nyomjuk erősen lefelé, miközben jobb térdre ereszkedünk. Húzzuk vissza a jobb lábunkat a bal mellé. A kard hegye kissé fölfelé álljon.

 10. Emeljük gyorsan vízszintes helyzetbe a jobb kezünket és a markolatot, majd harával lökjük a kardot balra az ellenfél nyaka és válla közötti részbe, ezzel kibillentjük az egyensúlyából.

 11. A kard hegyével húzzuk le az ellenfelet miközben hátracsúsztatjuk a testünket. Emeljük föl kissé a markolatot is közben. A kard kissé elcsúszik az ujjak között. Ez a mozdulat földre teríti az ellenfelet. Mindeközben a testünket kissé hátrább csúsztatjuk. A jobb kar válltól könyékig majdnem vízszintes helyzetbe kerül, jobb könyökünk kissé megfeszül, mint egy íj, ugyanakkor rugalmas marad. A kard hegye testünk középvonalában van.

 12. Bal kézzel rántsuk föl a kardot természetes módon a test irányába jobbra és hátrafelé naname állásba, a jobb kezünk, mint forgáspont körül.

 13. A bal lábunkat vigyük kissé jobbra és hátra.

 14. Emeljük a kardot közvetlenül a fejünk fölé, csúsztassuk a bal kezünket a jobb közelébe a markolaton. A láb és a kard mozgása egyszerre történjék.

 15. Csúsztassuk kissé jobbra a bal lábunkat.

 16. Kirioroshival vágjunk az ellenfél testének közepébe, a gerinc vége felé. A kard hegye a vízszintestől kissé lejjebb álljon meg. A jobb alsó kar külső oldalának a bal comb külső felét kell nyomnia. A vágással egyidejűleg süllyesszük lejjebb a harát, de ne hajoljunk előre.

 17. Széles yoko chiburui és noto.

 18. Csúsztassuk hátra természetes módon a bal térdünket, és álljunk fel, szemben az ellenféllel.

This content has been restricted to logged in users only. Please login to view this content.

This content has been restricted to logged in users only. Please login to view this content.