Nukitsuke
  1. A bal kéz egyenesen hátra és befelé húzza a hüvelyt, miközben a jobb kéz előre tolja, csúsztatja a kardot. A jobb kéz felgyorsul, a bal kéz visszahúzódik és oldalra, a bal kisujj az öv felső szélét érinti. Eleinte a kézvédő (tsuba) közvetlenül az ellenfél középpontja felé mozog, majd a markolat vége (tsuka kashira) veszi célba az ellenfél középpontját.

  2. A kard vágóéle fölfelé néz, majd kihúzás közben oldalra fordul. A kard fordulásának üteme: lassú – közepes – gyors (Jo Ha Kyu).

  3. Amikor a jobb kéz vág, a mellkas csaknem teljesen szemben áll az ellenféllel (kissé balra), a kard a képest kicsit lejt, és teljes egészében vállmagasság alatt van. Így erős lehet a hara használata. Ezt olyan érzéssel kell csinálni, mintha a harát előre nyomnánk, és a mellkasunkat kitárnánk. A jobb kar kinyúlik, a jobb csukló majdnem egyenes, a hara lefelé, a gerinc és a fej felfelé néz. A hát alsó része feszül.

This content has been restricted to logged in users only. Please login to view this content.

Kedves Harcostársak,

A jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel, figyelembe véve az eddigi ismereteinket Mihalik Hunor Sensei az SHNK Alapítvány Alapítója és az Alapítvány Kuratórium tagjai úgy döntöttek, hogy a tavaszi SHNK edzőtábort elhalasztják. Ennek későbbi megtartásáról és időpontjáról értesíteni fogunk Titeket az Alapítvány honlapján https://szamurajkardvivas.hu és egyéb információs csatornákon is.

Addig is kérlek benneteket, hogy az ajánlott egészségügyi és egyéb szabályokat tartsátok be, vigyázzatok magatokra és egymásra is!

Gambatte,

Rabnecz Gyula

SHNK Alapítvány Kuratóriumának elnöke