TMJER Iwata vonal

MJER iskolák – tosai MJER iskola
Iwata nagymester vonala
Miért a a toszai Muszó Dzsikiden Eisin Rjú?

Ha internet böngészőnkben az Iaidō vagy Iaijucu kulcsszóra keresünk, rengeteg információt találunk. Számtalan szövetség, egyesület és stílus létezik. Egy avatatlan személy bizonyára bajban van, nehezen tudja eldönteni, hogy vajon melyik jó, melyik hiteles.

Mindegyik az lehet, ha rendelkezik Japánból származó eredetvonallal. Hogy mennyire jó? Ez a kereső egyéntől függ! Van, akinek a lakóhelyéhez legközelebbi stílus felel meg a legjobban, van, akinek az adott stílust vezető személy hírneve, ismertsége a legfontosabb. De a látható technikák precizitása, dinamikussága, és persze logikája is elegendő indok lehet a választásra, nem is szólva a Katana látványának ösztönző erejéről.

Mi a tosai (mai Kochi prefektúra) Muso Jikiden Eishin Ryū (TMJER) iskola Iwata mester által tanított vonalát követjük. Ezenkívül még sok más MJER ágazat is létezik Japánban, attól függően, hogy melyik tanár adta tovább a kochi technikákat a 20. században. Iwata mester ezért is hívta a saját MJER vonalát tosainak, mivel az iskolát megreformáló Oe szenszej óta ez az a hely, ahonnan az egész ered, Iwata sensei nem Kochiban, hanem Kagava prefektúrában-ban született. Bevezetőként összefoglalom, hogy mit képvisel számunkra ez az ág.

  • Töretlen Iai vonal Oe Masamichitől kiindulva.
  • Éles helyzetekből kiindulva a testre ható lelki tényezőket is számba veszi
  • Mélyen kidolgozott iskola. Logikája teljesen ésszerű és a legapróbb részletekre is kiterjed a test- és kardhasználattól kezdve a gondolkodásmódig.
  • Tárgyilagos, komplex és bölcs. Abból indul ki, hogy egyik emberi lény sem tud tökéletessé válni az Iaiban. Ezért olyan kritériumokat tartalmaz, amelyek önmagában megálló objektív ismeretrendszert alkotnak, vagyis egyetemes és mindenki számára érthető.
  • Iwata hanshi nem csak kiváló hírű iaidōka, de TMJER kutató is volt, aki élete végéig gyűjtiötte Oe mester titkait!
  • Iwata hanshi példaértékű ember, nem csak határtalan jó szándéka és személyisége miatt, hanem mert 90-es éveiben is képes volt olyan egyhetes edzőtábort vezetni, ahonnan életenergiával feltöltődve távoztak a résztvevők

szerző: Mihalik Hunor sensei