Iwata nagymester írásai 8.​

Az előre irányuló technika értelme
Sigecu so

Seiza no bu

* Ippon me mae

Észreveszem a velem szemben ülő ellenfél támadó szándékát, és azonnal elvágom a nyakát.
Továbbmegyek, fejem fölé emelem a kardomat, és levágom, miközben eldől.

* Nihon Me Migi

Észreveszem a tőlem balra, velem egy irányban ülő ellenfél támadó szándékát, megelőzöm, balra fordulok, és egy vízszintes vágással megsemmisítem.

 

* Sanbon Me Hidari

Észreveszem a tőlem balra, velem egy irányban ülő ellenfél támadó szándékát, jobbra fordulok, és egy vízszintes vágással megsemmisítem.

 

* Sihon Me Usiro

Észreveszem a mögöttem, velem egy irányban ülő ellenfél támadó szándékát, a jobb térdemen balra fordulok, és egy vízszintes vágással megsemmisítem.

 

* Gohon Me Yae Gaki

Ahogy Ippon Me Mae esetében, észreveszem a velem szemben ülő ellenfél támadó szándékát, egy vízszintes vágással megelőzöm, de ez nem elég. Mivel hátrafelé menekül, üldözőbe veszem, és levágom, de még mindig él. Még fektében is megpróbálja levágni a jobb lábamat, ezt a vágást a kardommal söprőm el, majd egy előre irányuló vágással megsemmisítem.

 

* Roppon Me Uke Nagashi

Az ellenfél álló helyzetből hirtelen sújt le a fejemre balról, kb. 15 º ~ 30º irányból. A vágást a kardommal fogadom, és a bal oldalam mellett csúsztatom el. Ezért az ellenfél elveszti az egyensúlyát. Ebben a pillanatban egy nyakára mért vágással megsemmisítem.

 

* Happon Me Kai Saku

Elvágom a rituális öngyilkosságot végrehajtó személy nyakát, hogy megrövidítsem a szenvedéseit. Az illető 1-2 méterre ül tőlem, balra néz.

 

* Hachihon Me Tsuke Komi

Az ellenfél álló helyzetből sújt le rám. A vágása olyan hirtelen jön, hogy egy lépést hátrálnom kell. Emiatt elveszti az egyensúlyát. Ebben a pillanatban a fejére vágok, nem mélyen, de nagyon gyorsan. Ez a vágás nem elég, hátrafelé menekül. Üldözőbe veszem, és megölöm.
Éberség
o Két vágás után úgy látom, hogy még egy vágásra szükség lesz, de a harmadik vágás már fölösleges. Ezért megállítom a kardomat a feje fölött.
o A második vágás után lassan állítom meg a kardomat. Ez azt jelenti, hogy a második vágás elegendő volt. Azzal az érzéssel állítom meg a kardomat, hogy befejeztem, ugyanakkor bennem van az az érzés is, hogy ha kell, újra támadok.

 

* Kyuhon Me Tsuki Kage

Az ellenfél álló helyzetből, jobbról 15 º ~ 30º irányból próbál levágni. Szinte még ülő helyzetből vágok a bal alsó karja felé. Visszalép, ezért üldözőbe veszem (előre lépek), és egy függőleges vágással (makko) megsemmisítem.
(Az ellenfél szemébe nézek, nem a kardom hegyére.)

 

* Juppon Me Oi Kaze

Az ellenfél előttem fut. Rövid léptekkel üldözőbe veszem, és hátulról levágom.

 

* Juippon Me Nuki Uchi

Az ellenfél velem szemben ül, hozzám közel. Észreveszem támadó szándékát, és egy függőleges vágással (makko) megsemmisítem.