Iwata nagymester írásai 6.​

Így haladhatsz jól a harcművészetben

2000. május 29.
Amikor belevágunk az iai tanulásába, mindannyian abban reménykedünk, hogy jól fogunk haladni. Vannak, akik keményen gyakorolnak, vannak, akik nem. Mindenki jobb akar lenni a többieknél.

Ám vannak, akik irigylik, hogy mások jobban haladnak náluk.

Ez a lehető legrosszabb hozzáállás. Irigylik a többieket, de azon nem gondolkodnak, hogy miként kellene gyakorolniuk a gyorsabb haladás érdekében.

Csak az alaptechnikát gyakorolják, hűségesen és vakon. Sok ember csak az alapokat gyakorolja, és meg sem próbál ennél többet.

Ez pont olyan, mintha valaki csak az általános iskolát járná ki, és meg sem próbálná a következő szintet.

Először valóban az alapokat kell megtanulni, mégpedig a hagyományos alapokat. Azután tovább kell lépni a következő szintre. Keresni kell a változás lehetőségét.

Gondolkodni kell, kutatni kell, és keményen gyakorolni.

Gondolkodni kell a kard megfogásán, a kard lendítésén, a mozgáson. Gondolkodni kell a csípő és a has használatán, és a szemhasználat erején.
Önálló erőfeszítéseket kell tenned önmagad megváltoztatása és tökéletesítése érdekében. Hallgatnod kell a tanáraid és az idősebbek tanácsaira. Jó, ha utánzód a technikájukat, és megkérdezed a véleményüket a saját technikádról. Apránként megváltoztathatod önmagadat, ám közben rá kell jönnöd, hogy helyes-e az a változtatás, amin éppen dolgozol. Ez a haladás útja.

Amint előrébb jutsz az iaiban, önmagadat is meg kell változtatnod.

Kendóban mindig van ellenfeled, akit szemtől-szembe látsz. Ezért könnyebb lemérned, hogy hol tartasz, és ennek megfelelően megváltoztatnod önmagadat.

Az iaia tanulása során nem látod az ellenfelet.

Tetszésed szerint végezheted a gyakorlataidat, anélkül, hogy gondolkodnál, elmélyülnél benne, vagy hosszú évekre elköteleznéd magadat.

Gondolkodnod kell azon, hogy mivel vívhatod ki a nézők elismerését, amikor megmutatod a tudásodat.

Töprengj, kutass, és tégy erőfeszítéseket!

Meg kell változtatnod önmagadat, ha jó technikára törekszel.