Iwata nagymester írásai 4.​

Akik velünk járnak (dojo ninin)

2002. május 30.
Ősi idők óta szokásban volt, hogy – magasabb rendű felismerést keresve – egyesek zarándokútra keltek Sikoku szigetének 88 templomába.
Ruhájukra és sásból szőtt kalapjukra ezt írták: “velünk járnak“ (dojo ninin).
Ez a szokás a mai napig fennmaradt. A “dojo” jelentése: együtt menni, a “ninin” jelentése: két ember. Így a “dojo ninin” kifejezés értelme: együtt menni egy másik emberrel. A másik ember a korai 9. századi Japán legendás buddhista papja, Kobodaishi.
A zarándokok testük és elméjük megtisztítása után keltek útra a tiszteletreméltó pap, Kobodaishi társaságában. Természetjáróként edzették magukat.

Úgy gondolom, hogy a mi iaidó edzéseink értelme is ugyanaz, mint a régi zarándoklatoké: velünk járnak (dojo ninin). Edzettem Yamamoto Takuji mesterrel, Mori Shigeki mesterrel, és Fukui Harumase mesterrel. Eltávozásuk után is mindig velem voltak. Mindig is annak a valóságos iaidónak az útját jártam, amelyet tanáraim tanítója, Oe Masamichi mester hozott létre.
Vannak, akik elfelejtik a tanáraikat, és egyedül mennek tovább. A saját útjukat járják, amikor bemutatják iaido-jukat, és a saját útjukat tanítják.
Ezek az emberek letérnek a helyes útról. Elfelejtik, amit tanáraiktól tanultak, saját nézeteiket adják tovább. Nagy iaidokaként fitogtatják a tudásukat. Ne kövessük őket.
Nem szabad elfelejtenünk, sőt, szeretnünk kell azt a tanítást, amelyet mestereinktől és az előttünk járóktól kaptunk.
Technikánkat és elménket helyesen és komolyan kell képeznünk.
Mestereink és tanáraink mindig velünk járnak.
Soha ne feledkezzünk meg erről.