Iwata Norikazu mester 1913-ban született Kochiban, a Muso Jikiden Eishin Ryu legmagasabb szintű bizonyítványának (Menkjo Kaiden) birtokosa. Iwata mester 11 éves korában ismerkedett meg a budoval, kendót tanult. Iaidoval 27 éves korában kezdett el intenzíven foglalkozni, az iskola 19. nagymesterének, Fukui Harumasa mesternek az irányítása alatt. További tanárai voltak: Mori Shigeki mester, Suzue Josisige mester, Takaoka Den mester és Yamamoto Takuji mester. Húsz évig gyakorolt Yamamoto mester irányításával, aki hét évig tanult Oe Masamichi mestertől nap-mint-nap. Iwata nagymester egy időben Morehei Ueshiba mester Aikido edzésein is részt vett.

2011. január elsején távozott az élők sorából Iwata mester, aki a legalaposabban tanulmányozta és kutatta a szamuráj és a tosai (mai Kochi) Iai megreformálójának, Oe Masamichinek a gondolkodását az Iairól és a japán kard használatáról. Tanítása és írásai révén nyerhetünk bepillantást iskolánk alapítójának határtalan tudásába.

Tanára, Yamamoto Takuji mondta el, hogy Oe Masamichi mester először az Eishin Ryu Shimomura Ha iskoláját tanulmányozta, és ő lett az iskola 15. nagymestere. Később elhagyta ezt az iskolát, csatlakozott a Tanimura Ha irányzathoz, és ő lett a 17. nagymestere. Senki nem tudja, hogy miért váltott iskolát, de Iwata mesternek van erről egy elmélete. Oe Masamichi mester kendó tanár volt, ezért számára a természetes testtartás az ellenféllel egyenesen szembenéző tartás. Ennek alapján választotta a számára természetesebb iai testtartással jellemezhető Tanimura Ha iskolát.

Különbségek a Tanimura Ha és a Simomura Ha között

A Shimomura Ha formagyakorlataiban többször használják a kezet és az ujjakat, mint a Tanimura Ha irányzatban.

A testet jóval nagyobb mértékben fordítják el a Shimomura Ha gyakorlataiban, mint a Jikiden iskolában.

A test elfordítása, a noto időzítése és a lábmunka sokkal nagyobb pontosságot követel a Shimomura Ha iskolában, mint a Jikidenben, ezért az előbbi jóval nehezebb. Oe Masamichi mester szemtől-szembe módszere ezért lett népszerűbb azok körében, akik korábban kendót tanultak. A kendó alapállása, a ‘chudan no kamae’ is hasonló. Iwata mester szerint ez lehetett Oe Masamichi mester alapmódszere. Technikái pedig azért olyan élethűek, mert valóságos ütközetben is harcolt, a Tokugawa korszak végén, a Kiotói császári palotában a Hamaguri Gomon no Ikusa idején.

Üdv, SHNK Csapata