Iwata Norikazu mester 1913-ban született Kochiban, a Muso Jikiden Eishin Ryu legmagasabb szintű bizonyítványának (Menkjo Kaiden) birtokosa. Iwata mester 11 éves korában ismerkedett meg a budoval, kendót tanult. Iaidoval 27 éves korában kezdett el intenzíven foglalkozni, az iskola 19. nagymesterének, Fukui Harumasa mesternek az irányítása alatt. További tanárai voltak: Mori Shigeki mester, Suzue Josisige mester, Takaoka Den mester és Yamamoto Takuji mester. Húsz évig gyakorolt Yamamoto mester irányításával, aki hét évig tanult Oe Masamichi mestertől nap-mint-nap. Iwata nagymester egy időben Morehei Ueshiba mester Aikido edzésein is részt vett.

Iwata mester a japán Roshukai nagymestere, a ma élő tanítók közül ő ismeri a legjobban Oe Masamichi mester gondolkodását a formagyakorlatok végrehajtásáról. Utolérhetetlen egyéni stílusával mestereinek, és azok mesterének tanítását adja tovább. Két könyvet írt az iaidōról, és havonta ír a Kendo Nippon magazinba. Tanítása és írásai révén tanárainak és a Muso Jikiden Eishin Ryu alapítójának, Oe Masamichi (Rosu) mesternek a tanításába enged számunkra bepillantást.

Tanára, Yamamoto Takuji mondta el, hogy Oe Masamichi mester először az Eishin Ryu Shimomura Ha iskoláját tanulmányozta, és ő lett az iskola 15. nagymestere. Később elhagyta ezt az iskolát, csatlakozott a Tanimura Ha irányzathoz, és ő lett a 17. nagymestere. Senki nem tudja, hogy miért váltott iskolát, de Iwata mesternek van erről egy elmélete. Oe Masamichi mester kendó tanár volt, ezért számára a természetes testtartás az ellenféllel egyenesen szembenéző tartás. Ennek alapján választotta a számára természetesebb iai testtartással jellemezhető Tanimura Ha iskolát.

Különbségek a Tanimura Ha és a Simomura Ha között

A Shimomura Ha formagyakorlataiban többször használják a kezet és az ujjakat, mint a Tanimura Ha irányzatban.

A testet jóval nagyobb mértékben fordítják el a Shimomura Ha gyakorlataiban, mint a Jikiden iskolában.

A test elfordítása, a noto időzítése és a lábmunka sokkal nagyobb pontosságot követel a Shimomura Ha iskolában, mint a Jikidenben, ezért az előbbi jóval nehezebb. Oe Masamichi mester szemtől-szembe módszere ezért lett népszerűbb azok körében, akik korábban kendót tanultak. A kendó alapállása, a ‘chudan no kamae’ is hasonló. Iwata mester szerint ez lehetett Oe Masamichi mester alapmódszere. Technikái pedig azért olyan élethűek, mert valóságos ütközetben is harcolt, a Tokugawa korszak végén, a Kiotói császári palotában a Hamaguri Gomon no Ikusa idején.

Üdv, SHNK Csapata

Kedves Harcostársak,

A jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel, figyelembe véve az eddigi ismereteinket Mihalik Hunor Sensei az SHNK Alapítvány Alapítója és az Alapítvány Kuratórium tagjai úgy döntöttek, hogy a tavaszi SHNK edzőtábort elhalasztják. Ennek későbbi megtartásáról és időpontjáról értesíteni fogunk Titeket az Alapítvány honlapján https://szamurajkardvivas.hu és egyéb információs csatornákon is.

Addig is kérlek benneteket, hogy az ajánlott egészségügyi és egyéb szabályokat tartsátok be, vigyázzatok magatokra és egymásra is!

Gambatte,

Rabnecz Gyula

SHNK Alapítvány Kuratóriumának elnöke